Βάλτε στο ποτήρι σας όλο το άρωμα και τη γεύση των βοτάνων…

Οι τρόποι παρασκευής των βοτάνων ποικίλουν ανάλογα με το είδος των βοτάνων και το μέρος του φυτού που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή.

Το έγχυμα όπως δηλώνει και η ονομασία του, πρόκειται για προϊόν που παράχθηκε έπειτα από έγχυση. Δηλαδή ρίχνουμε το βότανο, αφού το νερό έχει βράσει και με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε κάθε φορά το ρόφημα που θέλουμε. Παραδείγματα είναι το τσάι του βουνού και το χαμομήλι.

Χρησιμοποιούμε συνήθως τα πιο μαλακά μέρη του φυτού, όπως τα άνθη και τα φύλλα.

Τα εκχύματα είναι χρήσιμα όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα δραστικά συστατικά ενός φυτού πλούσιου σε αρωματικά έλαια, ιδιαιτέρως αν χρησιμοποιείτε τα φύλλα ή τα πέταλα. Είναι η καλύτερη μέθοδος για να πάρουμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες των ευαίσθητων μερών των φυτών, των λουλουδιών και των φύλλων τους. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την απαιτούμενη ποσότητα φρέσκων ή αποξηραμένων βοτάνων (ένα μέρος αποξηραμένου βοτάνου είναι ισοδύναμο με τρία μέρη φρέσκου).

Το αφήνουμε για μερικά λεπτά και μετά σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε βραστό νερό πάνω στο βότανο, που το έχουμε σε μια τσαγιέρα καλά κλεισμένη για να μην εξατμιστούν τα αιθέρια έλαια τους και αφού περάσουν μερικά λεπτά το φιλτράρουμε. Αν χρειάζεστε μεγάλες ποσότητες από ένα έκχυμα, κρατήστε το απόθεμα σας σε ένα δοχείο ή μπουκάλι στο ψυγείο.

Το αφέψημα από την άλλη, είναι γενική ονομασία για παρασκευάσματα από βότανα, που βράζουν μαζί με το νερό και συνήθως πίνονται ζεστά.

Όπως λέει και η λέξη αφήνω να ψηθεί. Κάντε ένα αφέψημα όταν το βότανο είναι σκληρό και ξυλώδες. Παίρνουμε το βότανο και το βράζουμε με νερό (συνήθως βράζουμε τα σκληρά τμήματα του φυτού, όπως είναι οι ρίζες, οι φλούδες, τα κοτσάνια, οι σπόροι). Εξασφαλίζεται έτσι ότι τα σκληρά τμήματα διασπώνται, οπότε τα δραστικά συστατικά εισέρχονται στο νερό σε διάλυμα. Αν είναι σκληρές ρίζες ή φλούδες πρέπει να τις βράσουμε 5 ως 10 λεπτά, για να μας δώσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Βράζουμε 3 κουταλιές σε 2 φλιτζάνια νερό. Μόλις κατεβάζουμε το αφέψημα από τη φωτιά το σουρώνουμε αμέσως. Πρέπει να το πιούμε με δόσεις μέσα σε 12 ώρες γιατί μετά αλλοιώνεται και χάνει τη θεραπευτική του δύναμη.

Τσάι του βουνού παρασκευή

Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευεργετικές του ιδιότητες θα πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο παρασκευής. Ο σωστός τρόπος είναι να βράσουμε πρώτα το νερό και λίγο πριν κοχλάσει να το αποσύρουμε από τη φωτιά, τότε ρίχνουμε μέσα το τσάι του βουνού, το αφήνουμε για 3 – 4 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε.

Μπορείτε επίσης στο κλασικό τσάι του βουνού να προσθέσετε μέλι, κανέλα, λεμόνι.


Βότανα Ζαγορίου Ιωαννίνων
Νικόλαος Μπουρνάκας
Τηλ. 26510.79113
Κινητό 6972 003418
E-mail: [email protected]